Het belang van PKVW-verlichting

PKVW

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een woning beter beschermd tegen inbraken. Het keurmerk stelt eisen aan inbraakpreventie en veiligheidsbeleving. Een belangrijk onderdeel van het PKVW is verlichting. Hieronder leest u meer over PKVW-verlichting en hoe u deze kunt toepassen in uw woonomgeving.

Lightronics WPV armaturen in een appartementencomplex aan de Perserij in Tiel

Politiekeurmerk Veilig Wonen

De eisen en aanbevelingen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen werken preventief tegen inbraken in de woonomgeving. Het PKVW draagt zo bij aan een veilige woonomgeving waar bewoners prettig kunnen wonen. PKVW is niet alleen belangrijk voor woningcorporaties en gemeentes maar ook voor projectontwikkelaars en VvE’s, voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw.

Binnen het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn ook eisen opgenomen over de verlichting. Licht heeft namelijk een grote invloed op de veiligheid van een woonomgeving. Goede verlichting zorgt ervoor dat bewoners veilig de straat over kunnen steken en voorkomt valincidenten. Maar buiten zicht speelt licht ook een rol in het gevoel van veiligheid. Een goed verlichte ruimte wordt als veiliger ervaren dan een donkere ruimte.

De kleurweergave van een lichtbron geeft aan hoe goed kleuren zijn te onderscheiden. Een Ra van 0 betekent helemaal geen kleurherkenning, een Ra van 100 betekent volledige kleurherkenning. De vereiste kleurweergave voor nieuwbouw is hoger dan de vereiste kleurweergave voor bestaande bouw. Voor een nieuw wooncomplex geldt een vereiste van 70 Ra, bestaande bouw heeft een eis van 60 Ra.

Gelijkmatigheid geeft aan hoe goed het licht verspreid wordt door een ruimte. Een lage gelijkmatigheid geeft grote contrasten tussen lichte plekken en donkere plekken in een ruimte. Een hoge gelijkmatigheid geeft een egaal lichtbeeld in een ruimte.

Verlichtingssterkte geeft aan hoeveel licht er op een bepaald oppervlak valt. In het geval van PKVW gaat het vaak over hoeveel licht er op het wegdek of het vloeroppervlak valt.

Eisen aan binnenverlichting

In de gemeenschappelijke ruimten van bijvoorbeeld een appartementencomplex dient heldere, niet verblindende en gelijkmatige verlichting te hangen. De horizontale verlichttingssterkte moet minimaal 20 lux zijn, gemeten op vloerniveau. Daarnaast dient er een gelijkmatigheid behaald te worden van 0,30 Uh. De verlichting moet een minimale kleurweergave hebben van 70 Ra.

In bergingen of collectieve fietsenstallingen kan de verlichting ook worden gedimd als er niemand in de ruimte aanwezig is. Om energie te besparen en tegelijkertijd de veiligheid te garanderen zijn er een aantal voorwaarden gesteld aan dimmen:

 ·       Binnen 7,5 meter van de toegangsdeur mag er niet gedimd of uitgeschakeld worden.

 ·       Buiten de 7,5 meter vanaf de toegangsdeur is het advies om terug te dimmen naar minimaal 2 lux op vloerniveau met een gelijkmatigheid van minimaal 0,30 Uh en een kleurweergave van tenminste 70 Ra. De verlichting is voorzien van een sensor zodat de verlichting weer terugschakelt naar het vereiste niveau als er beweging wordt gedetecteerd.

Lightronics CLARA 720 armaturen in de entree hal van een galerijflat in Den Helder

Eisen aan buitenverlichting

Ook buitenverlichting wordt meegenomen in het PKVW. Het parkeerterrein bij een appartementencomplex moet bijvoorbeeld goed zichtbaar en gelijkmatig worden verlicht. Er wordt aan deze eis voldaan met minimaal 2 lux horizontale verlichtingssterkte gemeten op het wegdek, een gelijkmatigheid van 0,20 Uh en een kleurweergave van minimaal 70 Ra. Bovendien mag de buitenverlichting niet worden gehinderd door openbaar groen.

Lightronics armatuur CEDER op een parkeerplaats

Lichtplan aanvragen

PKVW lichtberekening

Vul onderstaand formulier in voor een op maat gemaakte PKVW lichtberekening voor uw omgeving. Onze lichtexperts nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Door op 'Verstuur' te klikken gaat u akkoord met ons privacybeleid.

PKVW armaturen

van Lightronics

Robuust en stijlvol

De DOTT-armaturenfamilie bestaat uit moderne, slagvaste, ronde opbouwarmaturen in verschillende maatvoeringen. De DOTT, het kleinste lid van de familie, is geschikt voor portieken, voordeuren, galerijen, trappenhuizen en corridors.

Een maatje groter

De DOTT M is qua formaat het middelste lid van de DOTT-armaturenfamilie. Het ronde opbouwarmatuur is bij uitstek geschikt voor entreehallen, lifthallen, trappenhuizen, corridors en entrees. DOTT M is ook beschikbaar als semi-inbouw variant.

Robuust en stijlvol

De DOTT-armaturenfamilie bestaat uit moderne, slagvaste, ronde opbouwarmaturen in verschillende maatvoeringen. De DOTT H De DOTT H heeft een halve afscherming en is onder meer is geschikt voor voordeuren, galerijen, trappenhuizen, entrees en buitengevels en is te personaliseren met een huisnummer of logo.

Robuust en stijlvol

De veelzijdige GEO biedt met één basisarmatuur vele verlichtingsmogelijkheden. Het driehoekige armatuur is er in drie varianten, met of zonder decoratieve afscherming, en kan met de punt naar boven of beneden gemonteerd worden.

Slagvast wand- en plafondarmatuur

De GPA is een karakteristiek armatuur voor verlichting van galerijen, entreehallen, portieken en deuren. Het vandaalbestendige semi-inbouw- of opbouwarmatuur is geschikt als wandarmatuur, plafondarmatuur of luifelarmatuur.

Slagvast wand- en plafondarmatuur

Opbouwarmatuur GPA/PK is uitermate geschikt voor toepassing in de woningbouw. De GPA/PK garandeert een hoge lichtopbrengst en is geschikt voor verlichting van entreehallen, galerijen, portieken, trappenhuizen en bij voor- en achterdeuren.

Robuust opbouwarmatuur

De slagvaste PVR is een robuust en vandaalbestendig opbouwarmatuur. Het armatuur kan worden gebruikt als continu- en noodverlichting in bergingen, galerijen, technische ruimtes en trappenhuizen. PVR is montage- en onderhoudsvriendelijk.

SLAGVAST WAND- EN PLAFOND ARMATUUR

In trappenhuizen, bergingen, technische ruimtes en op galerijen zijn veiligheid, lichtniveau en energieverbruik belangrijke criteria. De PVX heeft een slagvaste, vlamdovende kap en staat garant voor een hoge lichtopbrengst.

Eigentijds vormgegeven

TPB is een veelzijdig vierkant opbouwarmatuur met een hoge lichtopbrengst en goede lichtverdeling. Het slagvaste wand- en plafondarmatuur kan worden toegepast in entreehallen, lifthallen, trappenhuizen op galerijen en bij portieken.

Voor gericht licht

Het TPK armatuur biedt een gelijkmatig lichtbeeld en verhoogt het gevoel van sociale veiligheid. Het armatuur is ontwikkeld voor woningbouw. De TPK is voorzien van up-to-date LED-techniek en heeft een afscherming die zorgt voor gericht licht.

Slagvast wand- en plafondarmatuur

TPN is een multifunctioneel opbouwarmatuur met een hoge lichtopbrengst. De TPN is slagvast en waterdicht, geschikt voor verlichting van galerijen, portieken, corridors, trappenhuizen, entreehallen, achterpaden en bergingen.

Eigentijds vormgegeven opbouwarmatuur

De TPS is geschikt voor verlichting van galerijen, bergingen, achterpaden, portieken en bij voordeuren. De robuuste TPS is voorzien van de nieuwste LED-techniek, biedt een gelijkmatig lichtbeeld en verhoogt het gevoel van sociale veiligheid.

Deel dit bericht:

Meer weten over licht?

Neem eens een kijkje bij onderstaande artikelen en verdiep je nog meer in de wereld van licht.

Kleurtemperatuur

Wat is kleurtemperatuur

Lux

Wat betekent lux?

Lumen

Wat zijn lumen?