Wat betekent lux?

Lux

In de zoektocht naar de juiste verlichtingsoplossing komen er verschillende termen voorbij: lumen, lux, kleurtemperatuur. Elk van deze termen beschrijft een eigenschap van de verlichting. Maar wat betekenen al deze termen?

Lightronics kennisbank lux

Verlichtingssterkte

Lux wordt gebruikt om de verlichtingssterkte uit te drukken. De verlichtingssterkte geeft aan hoeveel licht er op een bepaald oppervlakte valt. Een oppervlak kan bijvoorbeeld een trottoir, trappenhal of werkplek zijn. Hoe groter het aantal lux, hoe meer licht er op dit oppervlak valt.

Hoeveel licht er op een oppervlak valt, is van een aantal zaken afhankelijk. Een lichtbron heeft een grote invloed op de hoeveelheid licht die uiteindelijk op een oppervlakte valt. Hoe verder het oppervlak van de lichtbron is verwijderd, hoe lager de hoeveelheid licht die uiteindelijk op het oppervlak valt. Daarnaast spelen ook onder andere de reflectiefactor van de omliggende oppervlakken en eventuele licht-werende objecten een rol.

Hoeveel lux heb ik nodig?

Over het algemeen genomen geldt dat meer licht zorgt voor meer zicht. Maar hoeveel licht er precies nodig is, is afhankelijk van de situatie. Zo is er minder licht nodig om genoeg te kunnen zien om de straat over te steken en is er meer licht nodig om precisiewerk uit te kunnen voeren. Daarnaast zijn er ook nog veel persoonlijke verschillen, oudere mensen hebben bijvoorbeeld meer licht nodig om te kunnen zien dan jongere mensen.

Om er voor te zorgen dat er in iedere situatie voldoende licht is, zijn er verschillende normen en richtlijnen opgesteld. In deze normen en richtlijnen staan gemiddelde verlichtingseisen voor de verschillende situaties en deze worden vaak uitgedrukt in lux. Deze normen houden zowel rekening met zicht en visuele prestatie maar ook met visueel comfort om eventueel overlast te voorkomen.

Lightronics BRISA en BRISA PLUS armaturen langs de provinciale weg in Borsele

Verlichtingsnormen en verlichtingsrichtlijnen

De Europese norm NEN-EN 12464-1:2011 specificeert de verlichtingseisen voor mensen die werken in binnenruimten. De eisen zijn aangepast aan de activiteiten die in een omgeving worden uitgevoerd. In deze norm staat bijvoorbeeld dat er 200 lux nodig is in kantines terwijl er 500 lux nodig is aan een bureau waar iemand aan schrijft, leest en typt.

Voor de woningbouw gelden weer andere richtlijnen voor de verlichting. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen stelt eisen aan de verlichting om te zorgen voor inbraakpreventie en sociale veiligheid. De PKVW-norm stelt bijvoorbeeld dat de openbare ruimtes in appartementencomplexen verlicht moeten zijn met tenminste 20 lux op vloerniveau.

In de Nederlandse Praktijkrichtlijn voor openbare verlichting, de NPR 13201-01, staan de kwaliteitscriteria voor verlichting in de openbare ruimte. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) in samenwerking met NEN. De richtlijn maakt onderscheid in de verschillende situaties in de openbare ruime, zoals verblijfsgebieden en verkeersfuncties, en stelt eisen aan de verlichtingssterkte en de gelijkmatigheid.

Gedragscode NSVV

Naast de verlichtingsnormen en verlichtingsrichtlijnen houden onze lichtontwerpers zich aan de Gedragscode Lichtberekeningen van het NSVV. Deze gedragscode houdt in dat een lichtberekening verder gaat dan alleen de vereiste lux-waarden. Ook zaken als reflectiewaardes, behoud-factor, lumen Watt verhouding en het totaal opgenomen vermogen worden meegenomen in het lichtplan. Bovendien worden gemaakte aannames benoemd en worden alle vaktermen toegelicht.

Ook een lichtplan volgens de Gedragscode van het NSVV voor uw project? Vraag een lichtplan aan!

Aanvragen lichtplan
Lightronics BRISA WALK armatuur langs een weg

Lichtplan aanvragen

Weten hoeveel lux u nodig hebt?

Met behulp van een lichtberekening adviseren onze lichtexperts u de beste lichtoplossing voor uw situatie. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Door op 'Verstuur' te klikken gaat u akkoord met ons privacybeleid.
Deel dit bericht:

Meer weten over licht?

Neem eens een kijkje bij onderstaande artikelen en verdiep je nog meer in de wereld van licht.

Lumen

Wat zijn lumen?

Kleurtemperatuur

Wat is kleurtemperatuur

PKVW

Het belang van PKVW-verlichting