Wat is kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur

Naast lumen en wattage staat bij armaturen vaak nog een term vermeld: kleurtemperatuur. Twee lichtbronnen met dezelfde lumenoutput en wattage maar verschillende kleurtemperaturen stralen een ander soort licht uit. Dus wat is kleurtemperatuur en waarom is het belangrijk?

Lightronics TPN armaturen bij VvE Sirius Purmerend

Kleurtemperatuur in Kelvin

Kleurtemperatuur wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen de verschillende varianten wit licht. Wit licht varieert namelijk van roder, warm licht tot blauwer, koud licht. Denk aan oranje licht uitgestraald door een waxinelichtje of fel wit licht van de zon op een zonnige dag. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en kan variëren van 1000 K tot wel 12000 K.

Kelvin kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van LED-verlichting

In LED-lichtbronnen zie je vaak een beperkter bereik, gemiddeld genomen van 2200 K tot 6500 K. Lichtbronnen met een lagere kleurtemperatuur stralen warm, rood-wit licht uit terwijl lichtbronnen met een hogere kleurtemperatuur koud, blauw licht uitstralen. Het klinkt tegenstrijdig maar is wel zo; warm wit licht heeft een lage kleurtemperatuur en koud wit licht geeft een hoge kleurtemperatuur.

Waarom is kleurtemperatuur belangrijk?

De kleurtemperatuur van een lichtbron heeft invloed op de sfeer en uitstraling van een ruimte. Kleur wordt vaak geassocieerd met een bepaalde sfeer en gevoel, vandaar ook de benamingen warm licht en koud licht. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de ruimte waarin de verlichting geplaatst wordt en welke sfeer en uitstraling gewenst is:

·       Een warme lichtkleur wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en een warme sfeer die terugkomt in een restaurant of oude dorpskern.

·       Een koude lichtkleur wordt eerder toegepast in kantoren, scholen of verkeersknooppunten waar een werksfeer en alertheid gevraagd wordt.

Lightronics DOTT, R3 en TPN armaturen in appartementencomplex Hoge Rij in Deventer

Non-visuele effecten van licht

Daarnaast zijn er non-visuele effecten – de effecten van licht die niet met zicht te maken hebben - gerelateerd aan kleurtemperatuur. Een hogere kleurtemperatuur heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op alertheid en concentratie. In sommige situaties is een verhoogde alertheid en concentratie wenselijk, zoals een kantoor of productiehal tijdens werkuren. In een woonwijk of op een fietspad door een natuurgebied is een hoge kleurtemperatuur in de nacht om diezelfde redenen dan weer niet gewenst voor de omgeving. 

Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?

We adviseren u graag over welke kleurtemperatuur het beste past in uw project. Vraag een lichtberekening aan voor een advies op maat!

Door op 'Verstuur' te klikken gaat u akkoord met ons privacybeleid.
Deel dit bericht:

Meer weten over licht?

Neem eens een kijkje bij onderstaande artikelen en verdiep je nog meer in de wereld van licht.

Lumen

Wat zijn lumen?

Lux

Wat betekent lux?

PKVW

Het belang van PKVW-verlichting