Puttershoek heeft primeur met PRUNUS B

Aan het Nieuw Weverseinde, in het centrum van Puttershoek (ZH), hebben een voormalige kerk en een aantal winkelpanden plaatsgemaakt voor uitbreiding van de parkeerruimte. Het is de eerste stap in een herontwikkelingstraject dat het winkelgebied een extra impuls moet geven. Ook de openbare verlichting in het gebied wordt vernieuwd. Voor het parkeerterrein heeft de gemeente Binnenmaas, waar Puttershoek toe behoort, de primeur van de eerste PRUNUS B-armaturen van Nederland. 

Puttershoek heeft primeur met PRUNUS B

Gemeente Binnenmaas heeft Nijkamp Aanneming in de arm genomen om het winkelgebied te voorzien van nieuwe verlichting. Joop IJpelaar, projectleider bij Nijkamp Aanneming: “Nijkamp is momenteel een van de vaste onderhouds- en adviespartners van de gemeente. In het betreffende gebied zijn de constructieve kwaliteiten van een aantal bestaande lichtmastcombinaties niet volgens de norm. Vandaar dat wij verder zijn gaan kijken naar een vervangende verlichtingsoplossing.”

Nieuw paaltoparmatuur

Nijkamp Aanneming kwam na een productdemonstratie van Lightronics uit bij een nieuw paaltoparmatuur dat nog niet eerder in het straatbeeld te zien was: de PRUNUS B2. De PRUNUS B is een van de vier modelvarianten van de LED-only Prunus-lijn. B1 en B2 zijn voorzien van een vlakke, heldere lichtkap, B3 heeft een lensvormige lichtkap van gestructureerd polycarbonaat.

Specificaties

De keuze voor de PRUNUS B2 is grotendeels gemaakt op esthetische gronden, vertelt IJpelaar. “Het totaalplaatje sprak ons aan: dit armatuur heeft een zeer modern uiterlijk en is strak afgewerkt met een glanzende antracietgrijze coating en een uitstekend lichtbeeld. We zijn uiteindelijk zelfs nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het eindproduct. Het initiële ontwerp had een melkwitte lichtkap; toen wij aangaven de voorkeur te hebben voor helderwit, heeft Lightronics de specificaties aangepast.”

Prijs-kwaliteitverhouding

Nijkamp Aanneming heeft in het verleden al vaak gebruik gemaakt van de expertise van Lightronics. IJpelaar: “Het is een fijne, betrouwbare partij om zaken mee te doen. Daarnaast heeft de goede prijs-kwaliteitverhouding van de Lightronics-armaturen zich voor ons meermalen bewezen.” Lightronics voerde een lichtberekening uit voor het gehele winkelcentrum; op basis daarvan heeft Nijkamp Aanneming als eerste de parkeerplaats aangepakt.

Lichtberekening

De lichtberekening van Lightronics ging uit van een LED-oplossing met eenzelfde lichtbeeld als de huidige conventionele verlichting. Dit resulteerde in een outputinstelling van 1800 lumen en een lichtkleur van 3000K (warm wit). Twee masten op het oude parkeerterrein moesten worden verplaatst. Om de energierekening en milieubelasting nog verder omlaag te brengen, wordt het vermogen en de lichtsterkte aan de hand van vooraf opgegeven tijdsinstellingen terug gedimd naar 70% (laat in de avond en vroeg in de ochtend) en 50% (’s nachts). Dit is een standaard Lightronics Easy Light dimregime waarmee de gemeente nog eens 28% extra bespaart. Inmiddels zijn de eerste zeven Prunussen geplaatst. Naar volle tevredenheid: “Wat in theorie is berekend, wordt in de praktijk waargemaakt.”

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Voer een geldige naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Zonder akkoord kunnen wij uw adres niet opnemen.
Selecteer optioneel uw interessegebied(en).