Schermafbeelding 2023-12-15 om 15.10.35

Blog: 'Tot afgelopen zomer had ik nooit op een racefiets gezeten, maar nu ga ik voor de Alpe d’HuZes'

15 december 2023 | Nieuws

Als om je heen meerdere mensen kanker krijgen en je nichtje met reuma twee keer de Alpe d’Huez kan beklimmen, dan kan ik het ook dacht Mike van de Ven, lichtadviseur bij Lightronics. “Hier heb je een fiets, succes, zei mijn oom. En daar ging ik op 25 juni wat onwennig in een fietspakje”, vertelt Mike lachend. “Het was erg warm die dag, maar ik voelde me wel trots dat ik begonnen was.” 

Mike werkt al zeven jaar bij Lightronics als lichtadviseur. “Ik maak lichtberekeningen voor klanten. Dat betekent dat wij voor onze klanten berekenen hoeveel licht ergens moet zijn, en hoeveel licht er uit de armaturen moet komen die wij leveren. En dan kijken we ook naar de gebruikers van dat licht: jongeren bijvoorbeeld, beleven licht anders dan ouderen. Uiteraard kijken we ook hoe we lichtoplossingen zo energiezuinig kunnen maken.”

‘We dachten dat we alles wel hadden gehad’

In januari wordt Mike teamleider van zijn afdeling. “Ik ben inmiddels echt een vraagbaak geworden voor al mijn collega’s”, vertelt Mike. “Ik heb onder andere een opleiding tot lichtadviseur gevolgd; dat is een branchegerichte opleiding. Ik heb zowel de middelbare als de hogere verlichtingstechniek gedaan.” Mike heeft het enorm naar zijn zin bij Lightronics en krijgt ook veel steun van zijn collega’s. Een paar jaar geleden is er bij zijn vriendin Kristy een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt en hierdoor is haar baarmoeder verwijderd. “Hier is ze van genezen en we dachten toen dat we alles wel hadden gehad, maar helaas is er in het voorjaar ook borstkanker bij haar geconstateerd. Zij is nu aan het herstellen van de borstsparende operatie en de bestralingen.”

‘Er mogen ook wel wat kilo’s af’

Inmiddels heeft Mike al heel wat kilometers op de racefiets afgelegd. “Van de zomer ben ik in Limburg gaan fietsen, maar op de Gulpenerberg ging het niet goed. Fietsen kan ik inmiddels wel, maar voor de bergen moet ik nog even trainen; dat is een andere tak van sport. Hiervoor heb ik een thuistrainer aangeschaft zodat ik straks met speciale fietsprogramma’s de bergen kan oefenen. En ik ben padel gaan spelen. Dat doe ik nu zo’n drie keer per week en dat vind ik ontzettend leuk. Er mogen namelijk ook wel wat kilo’s af want deze extra kilo’s, maken het beklimmen natuurlijk zwaarder”, vertelt hij.

Opgeven is geen optie

Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’.  

Het streven van Mike is om ook zes keer de Alpe d’Huez op te fietsen. Hij heeft een eigen donatiepagina.

Deel dit bericht: