15 doos oud en nieuw -1

Blog: pionieren met verpakkingen

20 maart 2024 | Nieuws

'We willen op den duur alles van papier en karton hebben’

Wat als je de afvalstroom van je eigen bedrijf, maar ook die van je klanten en leveranciers wil reduceren en volledig recyclebaar wil maken? Dan ga je testen met alternatieven en verzin je oplossingen voor alle kunststof en plastic verpakkingsmaterialen die je als bedrijf gebruikt. “Wij zijn sinds een jaar elk onderdeel van onze verpakkingen aan het bekijken om te zien of het anders kan”, vertelt Paul Menue, Improvement Manager bij Lightronics.

“Het begon een jaar geleden met een nieuwe verpakking voor het kegelarmatuur KFK. We zijn toen in een werkgroep gaan nadenken over een nieuwe verpakking: we hebben een doos ontwikkeld waar geen tape en omsnoerband bij nodig was. Dit armatuur gaat nu in de doos met enkel een plastic zak eromheen om de behuizing te beschermen. Maar ook die willen we gaan vervangen door papier”, vertelt Paul.

Trillen, botsen, geen enkele test wordt geschuwd

“Het zoeken naar alternatieven voor plastic als bescherming, is nu ons doel geworden. Ik heb met onze verpakkingsleverancier contact gezocht en die heeft ons verschillende alternatieven aangeboden. We kwamen in eerste instantie uit op fleece, maar ook daar zit nog kunststof in. De bescherming moet krassen op de kunststof kappen voorkomen”, vertelt Paul. “Als je een heldere kap verpakt, kan deze door krassen, ook al is dat minimaal, plaatselijk opaal kunnen worden waardoor hij niet meer helder is bij levering.”

Ondanks dat papier en karton glad aanvoelen, kunnen ze toch voor krassen zorgen, zeker als je de verpakkingen blootstelt aan trillen en botsen bij het optillen en transport, legt Paul uit. “Bij onze leverancier van verpakkingsmaterialen hebben ze een laboratorium waar we meerdere dozen met armaturen op een pallet hebben geplaatst en onderworpen aan zogenaamde tril- en bots-testen. Met het trillen wordt de pallet op drie verschillende frequenties geschud en met het botsen wordt plotseling remmen nagebootst. Door het trillen en botsen ontstonden toch door het papier kleine krasjes op de kappen.”

‘We testen ook met papieren tape en grotere dozen’

“We zijn nu met zes verschillende papiersoorten aan het testen. Eén soort papier is er redelijk goed uitgekomen, maar ik heb ook aan een andere verpakkingsleverancier gevraagd om een ander type papier toe te sturen zodat we door kunnen testen. We testen net zo lang totdat we papier hebben gevonden dat geen krassen maakt”, vertelt Paul.

“Ondertussen zijn we ook andere dingen rondom de verpakkingen aan het testen. Zo zijn we bezig met papieren tape in plaats van kunststof tape. En we willen de omsnoerbanden allemaal gaan vervangen door papier en karton. We hebben ook een doos ontwikkeld waar meerdere armaturen in passen zodat je per armatuur veel minder restafval hebt. Hier hebben we ook gekeken naar het formaat van Europallets die in vrachtwagens worden gebruikt (120 bij 80 cm) om ervoor te zorgen dat de dozen die we gebruiken, daar precies op passen. Hiermee gaat je laadefficiëntie omhoog.”

Ook de omwikkelfolie is onder de loep genomen

“We hebben vooral met de omwikkelfolie een grote stap gemaakt: we zijn namelijk van gewone folie naar fiberfolie gegaan. Dat is heel dunne folie met draadjes als het ware, en die draadjes zorgen voor de sterkte. Daar heb je veel minder van nodig om een pallet mee te omwikkelen. Maar uiteindelijk willen we daar ook vanaf en alleen nog maar gebruikmaken van ‘ouderwetse’ spanbanden. Die zijn natuurlijk heel vaak herbruikbaar.”

“Klanten reageren goed op deze ontwikkelingen”, vertelt Paul. “Ze hebben niet alleen minder afval; het is ook minder werk om de armaturen uit te pakken. In het geval van projecten, vragen wij klanten ook de dozen terug te sturen zodat wij ze kunnen hergebruiken. Daar geven een heel aantal gehoor aan. Zo kunnen we samen met klanten de totale afvalstroom verminderen.”

Ons licht op maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ondernemen gaat volgens ons verder dan het ontwikkelen en produceren van verlichting. We dragen dan ook graag ons steentje bij aan het verbeteren van de toekomst. Niet alleen door het ontwikkelen van energiebesparende of duurzame verlichting, maar ook in ons volledige bedrijfsproces. 

Lees er hier meer over.

Deel dit bericht: