‘Meer licht tegen minder kosten'

In appartementencomplex Heuvel in Druten zijn in totaal 62 TL-armaturen vervangen door Lightronics PVX en TPN LED-armaturen met Remotion Plus Comfort Control. Daarnaast zijn 10 extra verlichtingspunten gecreëerd ten behoeve van de vluchtwegaanduiding.

‘Meer licht tegen minder kosten'

Niet voldoende noodverlichting en vluchtwegaanduiding, teruglopende lichtopbrengst en een hoge energierekening: de VvE van wooncomplex Heuvel in Druten, waarin vijftig koopappartementen gevestigd zijn, zag ruimte voor verbetering. Projectleider Ted de Klein kreeg via installatiebedrijf De Leeuw de opdracht om het lichtplan onder handen te nemen. “De 8W en 11W TL-lampen die in het pand gebruikt waren, zaten daar al meer dan tien jaar. Overstappen op LED is dan een goede optie: een lange levensduur, minder onderhoud en een aanmerkelijk lagere energierekening.”

Inventarisatie

“Lightronics biedt innovatieve oplossingen en staat garant voor kwaliteit. Hun armaturen zijn dan ook vaak in bestekken voorgeschreven”, aldus Ted de Klein. Samen met een adviseur van Lightronics maakte hij een ronde door het complex om de situatie te inventariseren. Op basis daarvan maakte Lightronics van verschillende verlichtingsopties een berekening van de exploitatiekosten.

Opschakelen bij beweging

In samenspraak met de VvE is gekozen voor een LED-oplossing met Remotion Plus Comfort Control. De Leeuw Installatietechniek installeerde op aanwijzing van Ted de Klein 10 TPB-armaturen in de entreehal en 52 PVX-armaturen met ingebouwde noodstroomaccu in het trappenhuis, kelderboxen en de overige algemene ruimten. De armaturen, die standaard worden teruggedimd tot een lichtniveau van 30%, zijn voorzien van een interne bewegingssensor. Wanneer het systeem beweging detecteert, schakelen de armaturen op tot 100%, om daarna met een interval van 60 seconden terug te dimmen naar respectievelijk 80%, 50% en 30%.

Vluchtwegaanduiding

Alle PVX-armaturen zijn voorzien van een ingebouwde noodstroomaccu met een autonomie tijd van 1 uur. Om de noodverlichting en vluchtwegaanduiding te completeren, werden tien extra TPN-armaturen met vluchtwegpictogrammen opgehangen langs de vluchtroutes.

Prettig, veilig en functioneel

“Het dimregime en de kleurtemperatuur van 3000K wordt door de bewoners ervaren als prettig, veilig en functioneel”, vertelt Ted de Klein. “Met Remotion Plus Comfort Control hebben zij precies wat ze wilden: verhoogde veiligheid, een aanzienlijke besparing op de energierekening, minder onderhoud en een hogere lichtopbrengst. Kortom: meer licht tegen minder kosten.”

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Selecteer optioneel uw interessegebied(en).