'Keuze voor GEO op basis van esthetische kwaliteit'

Duurzaam, vandaalbestendig maar bovenal esthetisch fraai. Daar moest de verlichting op de galerijen en trappenhuizen van een nieuw zorgcomplex in Tilburg aan voldoen. Het veelzijdige GEO-armatuur van Lightronics vult al die wensen in.

'Keuze voor GEO op basis van esthetische kwaliteit'

De nieuwbouw in Tilburg is gerealiseerd in opdracht van Amarant Groep. Amarant Groep biedt ondersteuning, zorg, en behandeling aan mensen met een beperking. Het complex aan de Bilderdijkstraat telt 4 verdiepingen en bestaat uit 30 appartementen, 10 studio’s en 4 gemeenschappelijke woonkamers. Er wonen mensen met een lichte en matige verstandelijke beperking.

Trappenhuizen en galerijen

H-Kwadraat Architectuur, dat het zorgcomplex ontwierp, koos voor deze armaturen. In totaal werden er 107 GEO-armaturen geplaatst in de trappenhuizen en op de galerijen. “We hebben de keuze voor de GEO gebaseerd op esthetische kwaliteit”, vertelt architect Stephan Haans, eigenaar van H-Kwadraat Architectuur. “De bijzondere, driehoekige vorm van dit armatuur past bij de uitstraling van het gebouw.”

Het ontwerp van de gevel is gebaseerd op de verschillende verkeersstromen van de parallel gelegen straat. Golvende betonnen elementen geven de dynamiek van het verkeer weer. Door toepassing van de verlichting in een bepaalde volgorde, ontstaat met name in schemer en donker een ritmisch spel. “Het licht is zo een fascinerend onderdeel van de architectuur geworden”, vertelt Stephan Haans.

Buitenmontage

De GEO is geschikt voor buitenmontage bij entrees en aan gevels, trappenhuizen, galerijen, voordeuren en lifthallen. In het zorgcomplex zijn de drie varianten van GEO allemaal toegepast. Dit veelzijdige armatuur biedt met één basisarmatuur namelijk vele verlichtingsmogelijkheden. De verschillende afdekkappen leveren rond-, smal- of breedstralend licht op. Het armatuur kan met de punt naar boven of beneden gemonteerd worden.

LED-verlichting

Naast esthetisch fraai en vandaalbestendig moest de verlichting in het nieuwe zorgcomplex duurzaam zijn. Daar is invulling aan gegeven door LED-verlichting te gebruiken. Ook in lumenoutput is de GEO divers. Installatiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek monteerde 18 GEO-armaturen met een lichtopbrengst van 1335 lumen. Die verlichten onder meer trappenhuizen, waar de lichtopbrengst het hoogst moet zijn. Elders in het wooncomplex, zoals op de galerijen, zijn 61 GEO-armaturen met een lichtopbrengst van 890 lumen en 28 armaturen met een lichtopbrengst van 445 lumen gemonteerd. Er is gekozen voor een kleurtemperatuur van 4000K (neutraal wit).

Download GEO Leaflet

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Selecteer optioneel uw interessegebied(en).