Bewoners Twisk kiezen voor nostalgisch OGR-armatuur

In de zoektocht naar een nostalgisch armatuur voor de Dorpsweg in Twisk koos de gemeente Medemblik voor tachtig OGR-armaturen van Lightronics. De wens van bewoners en het feit dat het OGR-armatuur een klassieke uitstraling combineert met moderne LED-lichttechniek speelde daarbij een doorslaggevende rol.

Bewoners Twisk kiezen voor nostalgisch OGR-armatuur

“Langs de Dorpsweg in het dorp Twisk moest de oude verlichting worden vervangen”, vertelt Mark Roelofsen, beleidsmedewerker wegen en openbare verlichting bij de gemeente Medemblik. “Twisk is een beschermd dorpsgezicht en gelet op het karakter van de Dorpsweg wilden we daar een decoratief en nostalgisch armatuur plaatsen.” Aanvankelijk dacht de gemeente aan het SGR-armatuur, dat ook al elders in de gemeente Medemblik wordt toegepast. Bij de presentatie van het plan tijdens een dorpsvergadering opperde een bewoner om het Oude Gracht-armatuur (OGR), dat eveneens reeds in Medemblik staat, langs de Dorpsweg te plaatsen omdat die nog beter zou passen bij het karakter van de straat. Dat idee viel in goede aarde bij andere dorpsbewoners en de lokale politiek.

OGR verrijking voor het dorp

De tachtig OGR-armaturen voldoen volledig aan de verwachting. “De reacties uit het dorp zijn louter positief”, zegt Roelofsen. “Het is een verrijking voor het dorp. Deze armaturen geven de Dorpsweg een klassieke uitstraling, precies conform de wens van onze bewoners. Belangrijk is ook dat we de nostalgische uitstraling nu combineren met moderne lichttechniek.”

OGR helpt bij doelstelling Klimaatakkoord

De OGR-armaturen zijn namelijk voorzien van energiezuinige LED’s. “Wij streven ernaar om de doelen voor openbare verlichting te behalen die zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord.” In het Klimaatakkoord staat dat in 2020 een energiebesparing van 20% moet zijn gerealiseerd ten opzichte van 2013 en dat dan minimaal 40% van de bestaande openbare voorlichting is uitgerust met energiezuinige (LED-)verlichting en slim energiemanagement. De OGR-armaturen in Twisk zijn voorzien van een Easy Light-dimregime, waardoor armaturen aan de hand van een vooraf ingestelde tijdsinstelling van vermogen en lichtsterkte veranderen. “De verlichting dimt om 23.00 uur naar 70%”, zegt Mark Roelofsen. “Om 6.00 uur ’s ochtends schakelen we weer op naar 100%. Dat dimregime levert nog eens 20% energiebesparing op.”

Lumenoutput

Op basis van een lichtberekening werd gekozen voor een lumenoutput van 2000 lumen en een kleurtemperatuur van 3000K. “We laten altijd een lichtberekening maken om de verlichting optimaal af te stemmen op de straat. In dit geval was er sprake van een nieuwe situatie. Langs de Dorpsweg stonden namelijk kofferarmaturen, maar in dertig kilometer-zones zoals deze passen we tegenwoordig steevast paaltoparmaturen toe. Dat betekent ook dat er een ander lichtbeeld ontstaat in de straat. Ons uitgangspunt is steeds zo sober mogelijk te verlichten, waarbij we voldoen aan de norm maar niet overbelichten.”

Goede prijs-kwaliteitverhouding

De OGR-armaturen werden geleverd door Lightronics, met wie de gemeente Medemblik al langer samenwerkt. “Naast de SGR en OGR passen wij in onze gemeente ook KFK-, BRISA- en HOLBEIN-armaturen van Lightronics toe”, vertelt Mark Roelofsen. “De goede prijs-kwaliteitverhouding is een belangrijke reden bij de keuze voor Lightronics, evenals de belofte van optimale naleverbaarheid. Daardoor zijn we ervan verzekerd dat het karakter van een wijk of straat behouden blijft, wat uiteraard zeker met nostalgische armaturen een must is.”

Meer weten over dit project, de mogelijkheden van de OGR en andere nostalgische armaturen? Download de Uitbelicht of neem contact op met uw accountmanager.

Download de Uitbelicht

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Selecteer optioneel uw interessegebied(en).