Lightronics Mistral woonwijkverlichting in culemborg

Woonwijk - Culemborg

Culemborg kiest voor refurbish

MISTRAL
Project
Gemeente Culemborg
Toepassing
Woonwijk, woonstraten
Armaturen
Mistral
Technologie
LED
Adviesbureau
BuroTeta

In de gemeente Culemborg zijn 500 bestaande MISTRAL-armaturen voorzien van energiezuinige LED’s. Zo bespaart de gemeente fors op energiekosten terwijl het straatbeeld behouden blijft. De oplossing is in samenwerking met Lightronics tot stand gekomen.

Bij de ombouw speelde duurzaamheid op meerdere manieren een rol, vertelt infratechnisch adviseur Erik Stroomberg van de gemeente Culemborg. “Bij nieuwe verlichting en vervangingsopgaven kiezen we nu standaard voor LED. In dat kader wilden we de conventionele lichtbronnen van 500 MISTRAL-armaturen vervangen door LED. Het buitenwerk van de armaturen kan echter nog jaren mee. We vonden het daarom niet duurzaam om de armaturen compleet af te danken. Dat zou ook kapitaalsvernietiging zijn.”

De gemeente Culemborg ging op zoek naar een alternatief. Een aantal partijen kreeg de mogelijkheid om een oplossing uit te denken die kon worden toegepast in 500 bestaande MISTRAL-armaturen in de wijk Terweijde. Stroomberg: “Daarbij hebben we een proef gedaan. Vier partijen mochten hun oplossing in drie armaturen laten zien. We hebben lichtmetingen laten doen en uiteindelijk viel de keus op Lightronics. Lightronics bleek in staat om de beste oplossing te bieden tegen een gunstige prijs.”

Straatbeeld blijft behouden

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Culemborg, Lightronics en BuroTeta. Lightronics leverde de LED-units en BuroTeta voerde de daadwerkelijk ombouw uit. Stroomberg: “We zijn erg blij met deze oplossing omdat hiermee al onze wensen zijn ingewilligd. Deze armaturen zijn nu voorzien van de nieuwste LED-techniek terwijl het straatbeeld ongewijzigd blijft. In feite is alleen het binnenwerk vervangen. Zo’n oplossing hadden we al eerder toegepast bij paaltoparmaturen, maar nog niet eerder bij kofferarmaturen. Naar aanleiding van dit project zijn we voornemens om nog eens 750 MISTRAL-armaturen op dezelfde manier om te bouwen.”

Klimaatakkoord

De oplossing past naadloos bij het beleidsplan van de gemeente Culemborg over verlichting van de openbare ruimte. Daarin zijn diverse ambities geformuleerd, waaronder voldoen aan de doelstellingen uit het landelijke Klimaatakkoord, het tegengaan van onnodige lichtvervuiling door verlichting te dimmen en hergebruik van materiaal (‘circulaire economie’). De buitenwerken van de armaturen zijn namelijk hergebruikt, waardoor grondstoffen worden bespaard en het niet nodig is om nieuwe materialen te produceren.

Dimregime helpt te besparen

Door het toepassen van LED realiseert Culemborg een energiebesparing van 57% ten opzichte van de oude verlichting. Daarnaast zijn de armaturen voorzien van een Easy Light-dimregime, waardoor de gemeente nog meer energie bespaart door de verlichting ’s avonds en ‘s nachts te dimmen. Stroomberg: “Het dimregime dat wij hanteren is een statisch regime dat vijf stappen kent. De verlichting brandt van zonsondergang tot 22.00 uur op vol vermogen. Na 22.00 uur dimmen we naar 70% en tussen middernacht en 5.00 uur naar 50%. Vanaf 5 uur schakelen we op naar 70% en vanaf 6.00 uur tot zonsopgang brandt de verlichting op 100%. Dit dimregime levert nog eens 28% energiebesparing op per armatuur.”

Deel dit project:

Lichtoplossingen in uw inbox?

Wij willen je alleen voorzien van lichtoplossingen die voor jou relevant zijn. Als je jouw interessegebieden aanvinkt, ontvang je alleen informatie die voor jou van belang is.
Door op 'Versturen' te klikken ga je akkoord met het privacybeleid.