De KFK kegelarmaturen zijn in de gemeente Roosendaal geplaatst ter vervanging van 368 conventionele PL-armaturen in woonwijken en langs fietspaden.
"We zijn in 2016 gestart met de overstap op LED. Momenteel zitten we op 1600 armaturen, bijna 10% van ons volledige armaturenarsenaal."
- Marc Stroom, beheerder Openbare Verlichting van de gemeente Roosendaal.
Bij de keuze voor de Kleine Flevo Kegel (KFK) zijn, naast de afdeling Beheer Openbare Verlichting, ook bewoners en stedenbouwkundigen betrokken. Marc Stroom gebruikte zijn eigen woonomgeving als proeftuin, waarin verschillende leveranciers werden uitgenodigd om armaturen te plaatsen. “Doorslaggevend voor de KFK waren onder meer de goede prijs-kwaliteitverhouding, het montagegemak en de esthetische waarde van het armatuur. De bewoners waarderen vooral het prettige, niet-verblindende licht en de natuurgetrouwe kleurweergave.”
De KFK-armaturen zijn op 4 meter hoogte geplaatst op de bestaande lichtmasten. Voor de verlichting in woonwijken is gekozen voor een a-symmetrisch lichtprofiel (code 7), dat licht werpt waar het nodig is: op de stoep en de straat, niet in tuinen of huizen. De KFK’s die, met een grotere onderlinge afstand, langs fietspaden geplaatst zijn hebben een breedstralend rond optiek (code 8). De LED’s leveren 2150 lumen bij 14,5 Watt vermogen. Het totale systeemvermogen is 18 Watt, de helft van de conventionele PLL-lampen. De besparing loopt nog verder op door het ingestelde dimregime. Marc Stroom: “De armaturen schakelen op een lichtsensor. Ze branden vanaf de schemering tot 22 uur op 100% van hun vermogen, daarna dimmen we terug naar 70% om 22 uur en naar 50% om twaalf uur, om ’s morgens om 5 uur weer naar 70% en om 6 uur weer de volledige lichtoutput te leveren tot de lichtsensor de verlichting uitschakelt.”
Vanaf 2016 dienen alle nieuwe LED-armaturen in Roosendaal compatibel te zijn met de LoRa TeleController van ZIUT en het Lora-netwerk van KPN. Het LoRa-netwerk is een open systeem voor machine-to-machine-communicatie en geschikt voor eenvoudige, kleine commando’s. De TeleController werkt op een laag vermogen dat alleen wordt aangesproken als er daadwerkelijk communicatie plaatsvindt. “Bovendien kunnen we het bedienen vanuit ons eigen beheersysteem, zonder data-abonnement of software van derden. In eerste instantie zocht ik een systeem dat storingen meldt, waarmee de verlichting op afstand en op lampniveau kan worden bestuurd en wat het mogelijk maakt energieverbruik van de armaturen uit te lezen. Maar ook andere objecten in de openbare ruimte kunnen gebruikmaken van het LoRA-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in afvalcontainers die registreren of deze geleegd moeten worden, plantenbakken die zelf aangeven of ze water nodig hebben of het realtime uitlezen van de grondwaterstand in peilbuizen.”
Er staat veel te gebeuren in de ontwikkeling van de Smart City. De gemeente Roosendaal investeert actief in mogelijke toepassingen van ‘The Internet of Things’. De gemeente opende samen met private partners in november 2017 het Living Lab Roosendaal (LLR): een proefgebied waarbinnen publieke en private partijen nieuwe ‘connected’ toepassingen kunnen ontwikkelen en waar open data en open platformstructuur/connectivity geldt als toelating om te mogen meedoen in het LLR.
Nieuwe technologie zorgt voor een verbinding tussen verschillende functies in de leefomgeving. De armaturen van Lightronics zijn klaar voor Smart Lighting Solution toepassingen. Niet alleen zijn er de eigen data-modules (Top Smart, SmartScan), ook zijn de meeste armaturen geschikt voor het toepassen van Luminext, LoRa of TVilight. Als system integrator zorgt Lightronics ervoor dat u altijd ‘connected’ bent.