Dimregimes voor straatverlichting

Een dimregime is een veelgebruikte methode in de straatverlichting om energie te besparen. Maar wat is een dimregime eigenlijk? Lees meer over de werking van een dimregime en de verschillende mogelijkheden voor in uw omgeving.

iStock-1263336604

Wat is een dimregime?

Een dimregime is een programma dat ervoor zorgt dat een LED-armatuur aan de hand van vooraf ingestelde tijdinstellingen van vermogen en lichtsterkte verandert. Een armatuur wordt zo ingesteld dat het tijdens een bepaalde periode minder licht hoeft uit te stralen. Omdat een armatuur niet op het volledige vermogen hoeft te branden, wordt er energie bespaard en gaat een armatuur langer mee.

Lichtoutput dimmen

In een dimregime wordt de lichtoutput van een armatuur in 1 of meerdere stappen aangepast van 100% naar de gewenste minimum output. Zowel de lichtoutput als de bijbehorende tijdsperiode varieert per dimregime. De hoeveelheid energie die wordt bespaard, is afhankelijk van het dimpercentage en de tijdsduur van het dimmen.

Een aantal voorbeelden van dimregimes met de bijbehorende energiebesparing:

Lightronics dimregimes 2022

Hoe ‘weet’ een armatuur wanneer het moet branden?

Een armatuur met een dimregime heeft geen ingebouwde slimme onderdelen of een tijdklok, maar toch brand het armatuur op de juiste tijd. Een armatuur ‘weet’ wanneer het moet dimmen aan de hand van de aan-tijd. Met aan-tijd wordt de periode genoemd wanneer de verlichting moet branden. Dit is onder andere afhankelijk van het seizoen. In de zomer hoeft het armatuur namelijk pas veel later, en daardoor korter, te branden dan in de winter. Het dimregime meet hoe lang het armatuur moet branden en stelt daar de timing van de verschillende dimstappen op af.

Dimmen en veiligheid

Licht zorgt voor zicht en daarmee veiligheid. Voldoende licht is daarom belangrijk om de veiligheid in bijvoorbeeld verkeerssituaties te garanderen. Een dimregime houdt hier rekening mee. Aan het begin van de avond en in de ochtend is er meer verkeer op de weg en is er dus meer licht nodig. Laat in de avond en in de nacht is er minder verkeer en kan het licht gedimd worden.

Dimregimes Lightronics

Hoe kies je een dimregime?

Er is vaak keuze uit verschillende dimregimes met elk verschillende instellingen voor de lichtsterkte op een bepaald tijdstip. De lichtoutput, aangegeven met een percentage, varieert van 100% tot een gewenst minimum. Vaak wordt als minimum 50% van de totale output aangehouden. De bijbehorende energiebesparing per dimregime varieert daarbij ook. Er kan daarom een keuze gemaakt worden op basis van de hoeveelheid bespaarde energie of de minimale vereiste lichtoutput gewenst op een bepaald moment.

Meer mogelijkheden om te dimmen

Naast een dimregime zijn er meer mogelijkheden om verlichting te dimmen. Met een externe controller, denk bijvoorbeeld aan een aanwezigheidssensor of verkeersdruktesensor, kan de verlichting aangepast worden aan invloeden van buitenaf. Dit wordt ook wel Light On Demand genoemd. Oftewel: alleen licht wanneer het nodig is. Met deze slimme verlichting kan er nog meer energie bespaard worden. Het licht hoeft immers alleen te branden wanneer dat nodig is. Meer weten over slimme verlichting? Kijk eens op onze pagina over slimme verlichting.

Lightronics kennisbank lux

Dimmen in uw omgeving?

Benieuwd hoeveel energie u kunt besparen in uw omgeving? Vraag een lichtberekening aan! Onze lichtexperts kijken graag met u mee en adviseren u de beste lichtoplossing en dimregime voor uw situatie.

Door op 'Verstuur' te klikken gaat u akkoord met ons privacybeleid.
Deel dit bericht:

Meer weten over licht?

Neem eens een kijkje bij onderstaande artikelen en verdiep je nog meer in de wereld van licht.

Retrofit LED-verlichting

Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 13201:2017

Lux

Wat betekent lux?