Roland Tienstra, beleidsmedewerker Openbare Ruimte van de gemeente Smallingerland: “Bij het woonrijp van maken van een nieuwe woonwijk is de verlichting de finishing touch. Om qua uitstraling aan te sluiten op aangrenzende straten zochten we een alternatief voor het daar gebruikte armatuur, een model van een andere producent dat uit het leveringsprogramma is gehaald. Daarbij was het niet meer dan logisch om te rade te gaan bij Lightronics. Het is een van de vaste verlichtingsleveranciers van onze gemeente, vanwege de hoge kwaliteit, gunstige prijs en brede functionaliteit van de armaturen.”
“Lightronics maakte op basis van het straatprofiel een lichtberekening, waarna we een proef hebben gedaan met alle drie de PRUNUS A-modellen. Onze conclusie was dat de A2, met semi-frosted lichtkap en een lichtkleur van 3000 K, het beste in het straatbeeld past en de plezierigste uitstraling heeft ’s avonds.”
In totaal zijn er 58 PRUNUS A-armaturen geplaatst met een output van 1800 lumen en verschillende lichtverdelingen (rondstralend, asymmetrisch en symmetrisch), afgestemd op het straatprofiel. Na de goede ervaringen met de PRUNUS A2 is een verkeerskruising in Drachten voorzien van de PRUNUS D2, ter vervanging van paaltoparmaturen die aan boogmasten hingen. Het schijfvormig hangarmatuur heeft een vlakke, heldere lichtkap. “De PRUNUS D2 is een stijlvolle, strakke oplossing die de verkeersveiligheid ten goede komt”, aldus Roland Tienstra. “De automobilist wordt niet afgeleid door vele lichtpunten omdat deze niet zichtbaar zijn als je komt aangereden, terwijl de weg zelf wel duidelijk oplicht.”
De PRUNUS A2-armaturen zijn voorzien van Comfort Control- en Top Smart-hardware. De eerste optie bevat een bewegingssensor en schemerschakelaar en maakt draadloze communicatie van armatuur naar armatuur mogelijk. Met de Top Smart-hardware kan de verlichting met Long Range-technologie op afstand worden gemonitord en geprogrammeerd. “Dit zijn mogelijkheden waarvan de gemeente gefaseerd, in steeds grotere mate, gebruik van gaat maken”, licht Tienstra toe. “Voor alle geplaatste PRUNUS-armaturen is momenteel een Easy Light dimregime ingesteld waarmee de lichtsterkte ’s avonds in stappen wordt teruggebracht naar 50%. Dit biedt de bewoners meer comfort en scheelt uiteraard in de energiekosten. Daarnaast gebruiken we Comfort Control om het licht doelmatig naar de gebruiker te brengen. In een woonstraat met doorgaand verkeer doen we momenteel een test met de bewegingsmelders; als er een auto of fietser passeert, dan blijft de verlichting gedurende 5 minuten op een hoger niveau. Deze proef loopt een paar maanden, daarna gaan we door middel van enquêtes evalueren hoe de bewoners dit ervaren.”
“De LoRa-functionaliteit is in eerste instantie interessant in het buitengebied, om storingen snel te ondervangen, maar maakt ook de verbinding met externe servers mogelijk; als er bijvoorbeeld zware regen- of sneeuwval wordt voorspeld of er is een verhoogde verkeersintensiteit, dan kan de lichtsterkte daarop worden aangepast. Het dynamisch en controleerbaar maken van verlichting moet uiteindelijk sociale veiligheid, verkeersveiligheid én onze milieudoelstellingen ten goede komen.”