De aluminium masten zijn veertig jaar geleden geplaatst, tegelijk met de bouw van Noorderwaard Zuid. Daarmee is het einde van de technische levensduur bereikt. Een mooie gelegenheid om ook de vijftien jaar oude 18W TLD-armaturen op te waarderen naar energiezuinige en onderhoudsvriendelijke LED-verlichting. Barry Bosman, projectleider openbare verlichting van de gemeente Wijk bij Duurstede, schakelde voor dit project CityTec in, het vaste advies- en beheerbureau van de gemeente. Na vergelijk van drie offertes met armaturen van verschillende aanbieders, kwam Bosman uit op de KFK LED kegelarmatuur van Lightronics. In totaal zijn 150 masten en alle 238 verlichtingsarmaturen in de wijk vervangen.
“We hebben in de eerste plaats gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding”, vertelt Bosman. “Lightronics en het KFK-armatuur zijn nieuw in onze gemeente. Bij navraag bleken collega’s in andere gemeenten goede ervaringen te hebben met de KFK. Het armatuur biedt bovendien met oog op de toekomst veel technische pluspunten. Om praktische en economische redenen wilden we de bestaande aansluitingen handhaven en de verlichting 1 op 1 vervangen. Voor de bewoners is het dan prettig als de lichtbeleving hetzelfde blijft. Dat vraagt wel wat aanpassingsvermogen van het LED-armatuur.
In de vraag om qua vorm, uitstraling en lichtbeeld zoveel mogelijk aan te sluiten op de bestaande situatie, kwam CityTec uit op de Lightronics KFK kegelarmatuur met een lichtkap met ijsmotief, een kleurtemperatuur van 3000K (warmwit) en een output van 1600 lumen (gedimd). Door gebruik te maken van een asymmetrisch profiel, wordt lichthinder voorkomen. Op kruispunten en in parken zijn rondstralende lenzen gebruikt. Alle lichtpunten zijn gemonteerd op masten van 4 meter.
Door het overschakelen op dynamisch dimbare LED-verlichting realiseert de gemeente een energiebesparing van minimaal 50%. Voor het beheer en de monitoring maakt de gemeente Wijk bij Duurstede gebruik van Luminizer van Luminext. Lightronics ondersteunt dit systeem, naast haar eigen Top Smart Connect. Barry Bosman: “Doordat LED een grotere lichtopbrengst heeft dan de conventionele verlichting, voldoet 80% van de lumenoutput voor een goed lichtbeeld. De verlichting wordt daarom standaard in- en uitgeschakeld op 80% van het vermogen. Tussen half twaalf ’s avonds en zes uur ’s ochtends, de stille uurtjes, zullen we nog meer dimmen.” De gemeente gaat de komende maanden experimenteren met het dimregime om te komen tot de meest gunstige verhouding tussen lichtbeleving en energieverbruik.