Eenvoudig en snel overstappen van TL naar LED met de Oppluskit

Woningbouwcorporatie SCW in Tiel zet in op verduurzaming van haar woningvoorraad. Berg–Electro B.V. kreeg opdracht om de algemene verlichting in De Perserij, een complex met 48 appartementen voor senioren en mindervaliden, op kostenefficiënte wijze om te bouwen. De 92 bestaande TL-armaturen hingen er sinds de oplevering van het complex en brandden 24 uur per dag. De Lightronics Oppluskit zorgde voor een eenvoudige overstap naar LED.

Eenvoudig en snel overstappen van TL naar LED met de Oppluskit

Bij de bouw van het wooncomplex in 2000 zijn TPN-armaturen van Lightronics geïnstalleerd in de algemene ruimtes. Reden voor Adriaan Uithol, directeur van Berg–Electro B.V., om een adviseur van Lightronics uit te nodigen om de situatie ter plaatse in ogenschouw te komen nemen. “Wat we zagen is dat de TPN-behuizingen nog prima waren. We hebben gekeken of het mogelijk was om minder armaturen te gebruiken, maar zagen al snel dat er dan donkere hoeken zouden ontstaan. Voor het gevoel van veiligheid is het belangrijk om overal goed licht te hebben, vandaar dat we hebben vastgehouden aan de oorspronkelijke lichtpunten. Naast de overstap naar LED hebben we bovendien gekozen voor een frosted lichtkap in plaats van opaal. Hierdoor ontstaat een egaler lichtbeeld dan in de oude situatie.”

TCO-calculatie

Aan de hand van de inventarisatie heeft Lightronics een calculatie gemaakt van verschillende opties, met daarin opgenomen de investeringskosten, verwachte energiekosten en de terugverdientijd van de investering. Deze TCO-calculatie presenteerden Berg–Electro B.V. en Lightronics gezamenlijk aan SCW. “Naast LED-verlichting, welke onderhoudsvrij is en aanmerkelijk zuiniger dan TL, zijn we uitgekomen op Remotion Plus Comfort Control met schemerschakelaar en dimmodule. Deze innovatie van Lightronics is een uitbreiding op de standaard LED-verlichting en heeft twee besparingsfuncties. Ten eerste gaat de verlichting pas aan als het schemert. Ten tweede wordt het dimregime geactiveerd door een interne bewegingssensor. De armaturen zijn ingesteld op een lumenoutput van 30% en branden alleen op vol vermogen als er activiteit is in de ruimte. Daarna wordt in stapjes terug gedimd naar het uitgangsniveau. In totaal besparen we maar liefst 78% op het energieverbruik! En, ook belangrijk, voor de bewoners verandert er weinig, omdat zij toch voldoende licht hebben wanneer dat nodig is.”

Snel vervangen met de Oppluskit

Door middel van de complete Oppluskit, bestaande uit een LED-unit met nieuwe lichtkap, konden alle armaturen efficiënt en doelmatig worden vervangen. Adriaan Uithol: ”Naast de voordelen van energiereductie bespaart de beheerder ook op onderhoud, de LED-armaturen hebben een levensduur van 100.000 branduren.”

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Selecteer optioneel uw interessegebied(en).