Lightronics CEDER armaturen bij het gemeentehuis Hoeksche Waard Maasdam

Hoeksche Waard kiest voor design van de CEDER

2 februari 2022 | Nieuws

Een duurzaam armatuur dat met een onderscheidend design een positieve bijdrage levert aan de uitstraling van de openbare ruimte. Dat was voor de gemeente Hoeksche Waard een belangrijke eis in de zoektocht naar nieuwe verlichting rond het gemeentehuis. De keus viel op het CEDER-armatuur van Lightronics.

“De oude armaturen rond het gemeentehuis in Maasdam waren aan vervanging toe”, zegt Nico Baan, werkvoorbereider / beheerder bij de gemeente Hoeksche Waard. “Dat moment hebben we aangegrepen om een armatuur te zoeken met een kwalitatief hoogwaardige uitstraling, passend bij het karakter van deze omgeving. In het CEDER-armatuur hebben we dat gevonden.”

Vertrouwd lichtbeeld, betere uitstraling

De CEDER-armaturen zijn toegepast aan de voorzijde van het gemeentehuis en de naastgelegen vijver, die ook voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt, zoals sportvissen. Baan: “We hebben gekozen voor de variant A3-Night, met een heldere lichtkap met opticaschaal. Dat geeft een comfortabel lichtbeeld, net zoals de armaturen die we hebben vervangen. Daardoor is het lichtbeeld hetzelfde gebleven, maar is de uitstraling erop vooruitgegaan. We gaan de CEDER op meer plekken toepassen, waar het iets toevoegt aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Voordeel van de CEDER is dat het armatuur meerdere uitvoeringen heeft, zowel voor het lichtbeeld als de kleur van de bovenkap. Zo kun je per locatie de variant kiezen die het best past.”

BEKIJK DE CEDER
Lightronics CEDER armaturen bij het gemeentehuis Hoeksche Waard Maasdam
Nico Baan
Gemeente Hoeksche Waard

“We zochten een armatuur met een kwalitatief hoogwaardige uitstraling. In het CEDER-armatuur hebben we dat gevonden.”

Duurzaam armatuur

Hoewel het design de belangrijkste reden was om voor de CEDER te kiezen, spreekt ook het circulaire ontwerp van het armatuur de gemeente Hoeksche Waard aan. Het ontwerp van de CEDER biedt optimale mogelijkheden om de levensduur te verlengen. Zo kan de LED-unit snel en zonder speciaal gereedschap worden uitgewisseld. Daardoor kan de nieuwste lichttechniek eenvoudig worden geïntegreerd en blijft het armatuur up-to-date. We minimaliseren het gebruik van grondstoffen, maximaliseren hergebruik van onderdelen en maken hoogwaardige recycling mogelijk. De flens kan na de levensduur van het armatuur worden gerecycled en gebruikt worden als basismateriaal voor bijvoorbeeld een nieuwe lichtmast. De aluminium delen hebben een anodiseringslaag gekregen zodat deze in de toekomst zonder extra zuiveringsbehandeling kunnen worden gerecycled.

Energie besparen met LED en dimregime

Stap voor stap verduurzaamt de gemeente Hoeksche Waard de openbare verlichting en worden conventionele armaturen vervangen door energiezuinige LED’s met een dimregime. Baan: “Inmiddels hebben we ruim 50% van onze 20.000 lichtpunten vervangen en de komende drie jaar werken we toe naar 80%. Dat levert een forse energiebesparing op. De CEDER-armaturen zijn bijvoorbeeld 60% zuiniger dan de oude, conventionele verlichting die bij het gemeentehuis stond. Dat komt door de combinatie van energiezuinige LED’s en het toepassen van een dimregime. Om 23.00 uur dimt de verlichting tot 70% en na middernacht wordt dat 50%. In de vroege ochtend wordt dat stapsgewijs weer 100%. Een ander duurzaam aspect van LED is de lange levensduur, waardoor er minder onderhoud nodig is.”

NEEM CONTACT OP Download Uitbelicht
Deel dit bericht: