Lightronics-Dronten-Carports-Solarfields

Lightronics levert armaturen voor de grootste Solar Carport ter wereld!

31 augustus 2021 | Nieuws

Lightronics levert ruim 3.000 PGA II-armaturen voor verlichting van de grootste solar carport ter wereld. Het zonnepark in Biddinghuizen is 35 hectare groot en levert voldoende elektriciteit om 10.000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

De solar carport is een initiatief van festivalorganisator Mojo en Solarfields, producent van duurzame energie. Festivalgangers van onder meer Lowlands en Defqon kunnen hun auto overdekt parkeren onder de 90.000 zonnepanelen. Er is ruimte voor zo’n 15.000 auto’s. Dankzij de overkapping staan de auto’s overdekt én wekt het parkeerterrein duurzame energie op. De zonnepanelen leveren jaarlijks zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit op, genoeg voor 10.000 huishoudens.

Energiezuinige verlichting

Het parkeerterrein onder de zonnepanelen wordt verlicht met 3050 PGA II-armaturen van Lightronics. De keus voor de verlichting kwam tot stand in samenwerking tussen Lightronics en elektrotechnisch adviesbureau MONTAD, dat onder meer gespecialiseerd is in advies over openbare verlichting. “Samen met Lightronics hebben we een lichtplan gemaakt”, zegt senior adviseur Oscar van der Linden van MONTAD. “Op basis van lichtberekeningen hebben we bepaald hoe we de solar carport zo efficiënt mogelijk kunnen verlichten, want in een project dat draait om duurzaamheid moet uiteraard ook de verlichting zo duurzaam mogelijk zijn.”

Prettig lichtbeeld

PGA II is een energiezuinig LED-armatuur dat onder andere uitermate geschikt is voor verlichting van parkeerterreinen. “De PGA II zorgt voor een egaal lichtbeeld en is stof- en waterdicht. In dit geval moet de verlichting vooral functioneel zijn, want in feite wordt de verlichting maar 25 dagen per jaar gebruikt. De PGA II heeft een kleurtemperatuur van 4000K, wat resulteert in een prettig lichtbeeld voor de bezoekers, en is voorzien van energiezuinige LED-techniek. Lightronics levert overigens echt maatwerk: speciaal voor de verlichting aan de kopse kanten zijn vijfhonderd armaturen voorzien van een asymmetrische lichtverdeling, dit geeft ook op de aanliggende paden en rijbaan een optimaal lichtbeeld.”

Speciale montagebeugels

Maatwerk was ook nodig voor de montage van de armaturen. Van der Linden: “Er mag namelijk niet worden geboord in de zinken draagconstructie voor de zonnepanelen. Daarom zijn er speciale montagebeugels met rails ontworpen voor de installatie van de armaturen. Ook zijn de PGA II armaturen voorzien van een speciale connector, waardoor ze eenvoudig en snel kunnen worden geïnstalleerd, zonder het armatuur te hoeven openen. In alle facetten staat efficiëntie centraal. Door het toepassen van het ProTec-kabelbeveiligingssysteem kunnen er onder andere kabels worden toegepast met kleinere doorsnedes en langere lengtes. Daardoor zijn er minder grondstoffen benodigd om de kabels te vervaardigen en dat draagt bij aan een kostenefficiënte oplossing.”

Brisa op toegangswegen

De toegangswegen rondom de zonnecarport worden verlicht met 83 BRISA-armaturen van Lightronics. “De BRISA hebben we in andere projecten al succesvol toegepast”, vertelt Van der Linden. “Het is een kwalitatief hoogwaardig armatuur met een uitstekende lichtverdeling dat bijdraagt aan een veilige verkeerssituatie.”

Maatwerkoplossing

De installatie van de armaturen is inmiddels afgerond. Van der Linden: “Voor MONTAD zijn met name belangrijk: kwaliteit, snel leveren en schakelen, meedenken over een efficiënt, kwalitatief hoogwaardig ontwerp en kostenefficiency. Dit zijn ook de punten die wij voor onze opdrachtgever hoog in het vaandel hebben staan. De kracht van Lightronics is dat ze in staat zijn om een maatwerkoplossing te bedenken en dat ze snel kunnen leveren.

BEKIJK DE PGA II BEKIJK DE BRISA

Foto's: Solarfields

Deel dit bericht: