240_2021_Fabritiuspark_Heerhugowaard_CEDER_A2-013 - lowres

Park - Heerhugowaard

Heerhugowaard kiest voor energiezuinig en circulair ontworpen CEDER-armatuur

CEDER A2-White
Project
Gemeente Heerhugowaard
Toepassing
Park, woonstraat
Armaturen
CEDER A2-White
Aannemer
Pilkes Infra BV

Een primeur voor de gemeente Heerhugowaard. In het Fabritiuspark zijn CEDER-armaturen van Lightronics toegepast. Dat de CEDER naast energiezuinig ook  een circulair ontwerp heeft, was voor de gemeente Heerhugowaard een belangrijke reden om voor dit armatuur te kiezen.

De 32 CEDER-armaturen zijn geïnstalleerd in het park en de aanliggende woonstraat. “We hebben de oude, conventionele verlichting vervangen door LED”, zegt Barry Grippeling, senior beheerder openbare verlichting van de gemeente Heerhugowaard. “Op voorhand hadden we een aantal eisen, met name op het gebied van duurzaamheid. We waren op zoek naar een energiezuinig armatuur dat ook geschikt moest zijn voor een automatische dimfunctionaliteit.”

Reduce, reuse en recycle

De keus viel op de CEDER: een armatuur dat vorig jaar door Lightronics is geïntroduceerd. Belangrijk voordeel van de CEDER is dat het een armatuur met een circulair ontwerp is, geeft Grippeling aan. Bij het ontwerp stonden reduce, reuse en recycle centraal. Minimaal gebruik van grondstoffen gaat hand in hand met maximaal hergebruik van onderdelen om hoogwaardige recycling mogelijk te maken. De behuizing van de CEDER is volledig recyclebaar. De flens kan na de levensduur van het armatuur worden gerecycled en gebruikt worden als basismateriaal voor bijvoorbeeld een nieuwe lichtmast. De aluminium delen hebben een anodiseringslaag gekregen zodat deze in de toekomst zonder extra zuiveringsbehandeling kunnen worden gerecycled.

Ook tijdens de levensduur van het armatuur is duurzaamheid gegarandeerd. Het ontwerp van de CEDER biedt optimale mogelijkheden om de levensduur te verlengen. Zo kunnen de LED-plaat en driverunit snel en gereedschapsloos worden uitgewisseld, waardoor de nieuwste lichttechniek eenvoudig kan worden geïntegreerd.

Automatisch dimmen

De CEDER heeft drie varianten: A1-Bright, A2-White en A3-Night. Heerhugowaard koost voor de A2-White. De A2-White heeft een semi-frosted lichtkap, wat een meer diffuus lichtbeeld geeft dan de heldere A1-Bright. De LED's zijn warm wit (3000K). Ook is een automatische dimfunctionaliteit geïntegreerd. “Met LineSwitch kunnen we de verlichting dimmen. Tussen 22.00 ’s avonds en 6 uur ’s ochtends dimt de verlichting naar 50% voor extra energiebesparing.”

Deel dit project:

Lichtoplossingen in uw inbox?

Wij willen u alleen voorzien van lichtoplossingen die voor u relevant zijn. Als u uw interessegebieden aanvinkt, ontvangt u alleen informatie die voor u van belang is.
Door op 'Versturen' te klikken gaat u akkoord met het privacybeleid.