PLUTEGO verlicht ondergrondse spoorkruising in Bunnik

Ter verbetering van de veiligheid rond het spoor is er door ProRail in nauwe samenwerking met de gemeente Bunnik een autotunnel aangelegd. Deze tunnel kruist het spoor aan de westzijde van het station en vervangt de gelijkvloerse overweg met spoorbomen. Het beheer en onderhoud van de tunnel komt voor rekening van de gemeente Bunnik. Mede vanwege het streven van ProRail en de gemeente naar een duurzame bouw en exploitatie, is de tunnel met milieubesparende technieken en materialen gebouwd. De ondertunneling is 165 meter lang en wordt dag en nacht verlicht. In verband met de aanbesteding zijn in de vraagspecificatie onder meer eisen geformuleerd ten aanzien van vandalismebestendigheid, lichtopbrengst en duurzaamheid. De keuze viel uiteindelijk op de PLUTEGO LED inbouwarmatuur van Lightronics.

PLUTEGO verlicht ondergrondse spoorkruising in Bunnik

Xander Veening, projectleider Civiel bij de gemeente: “Wij hebben eerder goede ervaringen opgedaan met dit armatuur. Dat betrof een fietstunnel waar de armaturen wat lager zijn gemonteerd. In de beginperiode zijn daar wel pogingen gedaan om vernielingen aan te richten, maar de PLUTEGO heeft een extreem slagvaste behuizing en lichtkap waardoor de schade beperkt bleef tot een paar krassen.”

Lichtopbrengst

Naast vandalismebestendigheid was ook lichtopbrengst een belangrijk criterium. Om een lichtbeeld te creëren dat de automobilist niet verblindt en niet teveel afwijkt van daglicht, is de tunnel voorzien van 60 PLUTEGO LED-armaturen met een lichtopbrengst van 8000 lumen en kleurtemperatuur van 4000K (neutraal wit). Door deze armaturen ’s nachts te dimmen is ook ’s nachts een prettige overgang van straat- naar tunnelverlichting gewaarborgd.

Duurzaam

De PLUTEGO LED-armatuur is zuiniger dan vergelijkbare conventionele verlichting. Naast besparing op energie en een reductie van de CO2-uitstoot, zijn ook de exploitatiekosten van LED-verlichting beduidend lager. De verwachte levensduur van PLUTEGO en de andere extreem slagvaste verlichting van Lightronics bedraagt 80.000 (L70/F50) branduren. Met het oog op beheer en onderhoud voor de gemeente Bunnik een prettig vooruitzicht.

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Voer een geldige naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Zonder akkoord kunnen wij uw adres niet opnemen.
Selecteer optioneel uw interessegebied(en).