Nieuwe naamgeving armaturen onderstreept milieudoelstellingen

Lightronics introduceert een nieuwe naamgeving voor haar Straat- en Terreinarmaturen om haar doelstellingen op het gebied van mvo en duurzaamheid kracht bij te zetten. De onlangs geïntroduceerde PRUNUS onderstreept dit. Dat zo snel na de introductie de naam gewijzigd wordt van Sirius naar PRUNUS heeft twee redenen. In de eerste plaats zorgde Sirius voor verwarring doordat er overlap was met bestaande naamgevingen in de verlichtingssector. Voor Lightronics reden de algehele naamgeving van haar armaturen onder de loep te nemen. In de tweede plaats doet de nieuwe naam PRUNUS recht aan het streven van Lightronics om haar CO2-footprint te verkleinen. Daartoe worden onder meer kersenbomen geplant in Devauden (Groot-Brittannië); Lightronics heeft in dat kader besloten de boomsoort tot naamgever te maken.

De PRUNUS is modulair opgebouwd, waardoor tijdens de productie zeer efficiënt gebruik gemaakt wordt van grondstoffen, productiebronnen, opslag en logistiek. De gehele productie van dit Nederlandse fabricaat is CO2-neutraal. Lightronics is zich bewust van de impact die zij, als organisatie en als producent van verlichtingsarmaturen, heeft op het milieu. Daarom heeft zij zich ten doel gesteld de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tijdens alle bedrijfsprocessen zoveel mogelijk te reduceren. Daarbij ook rekening houdend met het energieverbruik en zaken als transport. Door CO2-neutraal te produceren en een bijdrage te leveren aan het verlagen van de CO2-footprint tijdens het gebruik van de eindproducten, geeft Lightronics vorm aan een van haar kernwaarden: zorg voor het milieu. In dit kader past ook het aankopen van grond en het planten van bomen in Groot-Brittannië.

Prunus als symbool

De boomsoorten die worden geplant, vormen de basis voor de nieuwe naamgeving van nieuwe armaturen. Een van de soorten is de Wilde Kers, vandaar dat gekozen is voor de naam PRUNUS. De armaturenfamilie PRUNUS is feitelijk de belichaming van de kernwaarden van Lightronics en markeert bovendien de nieuwe designtaal. Het betreft een serie armaturen voor straat- en terreinverlichting met een modulaire opbouw. Met de modellen kan een consistent straatbeeld worden verkregen voor de meest uiteenlopende leefomgevingen zoals woonwijken, parken, uitvalswegen en overspanningen. De armaturenfamilie is door Lightronics in eigen huis ontwikkeld en gefabriceerd. Naast de modulaire opbouw is ook het design van deze armaturenfamilie bijzonder. Zo is er de mogelijkheid om de armaturen te voorzien van decoratieve elementen, zoals een LED-ring. Hiermee kunnen bepaalde plaatsen of delen van het straatbeeld met een kleur gemarkeerd worden. Er zijn zeven verschillende kleuren beschikbaar.

Compensatie voor gemeenten

Het compensatieproject wordt in samenwerking met zusterbedrijf Thorlux Lighting uitgevoerd. Eén boom is in staat tot wel 1 ton koolstofdioxide te absorberen en om te zetten naar zuurstof. Door dit project is Lightronics in staat om CO2-neutraal te produceren en een totaaloplossing te bieden. De eerste gemeente die met deze werkwijze in aanraking kwam, is de gemeente Giessenlanden. De gemeente plaatste 1400 BRISA-armaturen inclusief DIM-regime, die CO2-neutraal geproduceerd werden. Dit werd mogelijk doordat Lightronics door het planten van 1000 bomen de CO2-uitstoot, die benodigd was voor onder meer de productie van de BRISA armatuur, compenseerde. Daarnaast realiseerde de gemeente Giessenlanden een reductie op het energieverbruik van 65% ten opzichte van de oude situatie, waarmee zij ook nog eens ruim 50 ton CO2 per jaar bespaart.

Bekijk de PRUNUS armaturenfamilie in detail

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Voer een geldige naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Zonder akkoord kunnen wij uw adres niet opnemen.
Selecteer optioneel uw interessegebied(en).