Lightronics VENTEGO verlicht de voorheen ‘engste tunnel van Nederland’

Na een landelijke oproep van Nuon om enge fietstunnels van Nederland te nomineren voor een opknapbeurt, kreeg de tunnel op de fietsroute naar de wijk Aetsveld in Weesp het merendeel van de stemmen: met precies 41.192 stemmen bleek deze tunnel te worden ervaren als de engste van Nederland. In samenwerking met Nuon, leerlingen van het Vechtstede College en kunstenaar Tikoi Kuitenbrouwer heeft de gemeente Weesp de tunnel een make-over gegeven. Lightronics leverde de VENTEGO LED-armaturen voor dit project. Op 19 april werd de tunnel officieel heropend door wethouder Tuning van de gemeente Weesp.

Lightronics VENTEGO verlicht de voorheen ‘engste tunnel van Nederland’

De tunnel werd door de inzenders als onveilig ervaren door de grauwe aanblik, de slechte verlichting en de lengte van de onderdoorgang. Ook staat de tunnel bekend als hangplek voor jongeren en wordt de ongure uitstraling nog versterkt door de aanwezigheid van graffity op de wanden. Na de uitverkiezing is door de Nuon een plan van aanpak opgesteld met Auguy Pindi, beleidsmedewerker Beheer en Onderhoud van de gemeente Weesp. De voorheen gestucte en besmeurde wanden kregen een lichter aanzien door wit tegelwerk met anti-graffitylaag. Kunstenaar Tikoi Kuitenbrouwer verzorgde een workshop ‘dubbele opname-fotografie’ voor mavo 4-leerlingen van het Vechtstede College en maakte samen met hen een serie bijzondere portretten die de tunnel een menselijk gezicht geven.

Ervaring met Lightronics

Uiteraard werd ook de verlichting aangepakt. De heer Pindi: “Het licht in de tunnel was verouderd, er hingen nog PL-lampen. De lichtopbrengst daarvan voldeed wel aan de minimumeisen, maar voor de veiligheid in een openbare tunnel kon het absoluut beter.” De gemeente had al op andere locaties goede ervaringen opgedaan met de extreem slagvaste LED-armaturen van Lightronics. Ook is gekeken naar een soortgelijk Nuon-project in Almere waar gekozen is voor Lightronics VENTEGO.

Wonderen voor de uitstraling

Voor het project in Weesp had de functionaliteit van de verlichting de eerste prioriteit. “We zochten een vandalismebestendige oplossing met een helder en egaal lichtbeeld. Daarnaast moest de verlichting natuurlijk gemakkelijk te installeren en onderhouden zijn. Uit het lichtplan van Lightronics kwam naar voren dat de bestaande armaturen voor een optimaal lichtbeeld niet één op één vervangen konden worden. De tunnel telt nu zes extra lichtpunten, achttien armaturen in totaal. Het resultaat mag er zijn: de VENTEGO-armaturen zijn mooi vlak en geven helderwit licht met een lichtsterkte van 6500 lumen. Samen met de heldere tegels en de kleurige portretten doet dat wonderen voor de uitstraling van de fietstunnel.”

Energiezuiniger en onderhoudsarmer

De VENTEGO is een extreem slagvast opbouwarmatuur dat bij uitstek geschikt is voor vandalismegevoelige locaties. Zowel eindkappen als lichtkap zijn onverliesbaar met de armatuur verbonden. De VENTEGO is geschikt voor individuele montage en lijnverlichting, alsmede voor hoekmontage.  De gemeente Weesp heeft gekozen voor de Remotion Plus Easy Control-uitvoering. “LED is op zich al energiezuiniger en onderhoudsarmer dan PL”, aldus Pindi. “We zullen nog dit jaar een dimregime instellen met een tijdschakelaar.”

Over het project

De tunnel in Weesp is de vierde van vijf make-overs die Nuon in Nederland realiseert. De actie is onderdeel van de campagne ‘Energie is de mogelijkheid om iets te veranderen’. De energiemaatschappij wil hiermee positieve veranderingen stimuleren voor haar klanten en de maatschappij. Uit onderzoek bleek dat één op de vijf mensen wel een slecht verlichte of verloederde fietstunnel kent en bang is om door zo’n tunnel te fietsen.

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Voer een geldige naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Zonder akkoord kunnen wij uw adres niet opnemen.
Selecteer optioneel uw interessegebied(en).