Gemeente Teylingen stapt over op LED

In de gemeente Teylingen is men bezig met een grootschalig vervangingsproject voor openbare verlichting. Het grootste deel van alle 6300 lichtmasten gaat over op LED-verlichting. Teylingen, dat bestaat uit de dorpen Sassenheim, Voorhout en Warmond, streeft in haar beleid naar het toepassen van duurzame oplossingen. Door te investeren in LED-verlichting kunnen de doelstellingen worden behaald uit het Energieakkoord. Hierin is bepaald dat het energieverbruik van gemeenten in 2020 met 20% moet zijn teruggebracht ten opzichte van 2013.

Gemeente Teylingen stapt over op LED

Gezien de omvang gaat het project een aantal jaren in beslag nemen. In de vierde fase zijn onlangs 256 BRISA kofferarmaturen en 247 PRUNUS A2 paaltoparmaturen van Lightronics geplaatst. Bijzonder daarbij is dat de verantwoordelijke personen binnen de gemeente een actieve rol hebben gehad bij de productontwikkeling van de laatstgenoemde armatuur.

Vriendelijk lichtbeeld

De keuze voor de PRUNUS is tot stand gekomen naar aanleiding van een testopstelling met armaturen van verschillende leveranciers. Joop Klunder, directievoerder voor de gemeente: “Een technisch bureau heeft de lichtprofielen doorgerekend. Los van het bestek en het lichtplan is het echter belangrijk om te ervaren hoe het licht zich manifesteert in de buitenruimte. Tijdens de testopstelling hebben we het prototype van de PRUNUS kunnen optimaliseren. Onder meer door het experimenteren met verschillende licht- en afschermkappen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in type A2, een semi-frosted lichtkap met een vriendelijk lichtbeeld.”

Snelheidsbeperkend

“De PRUNUS zal door de hele gemeente worden ingezet, met een rondstralend lichtprofiel voor pleinen en parkeerplaatsen en breedstralend in woonstraten en langs de wegen in 30-km wijken. We kiezen hier bewust voor paaltoparmaturen op 4 en 5 meter, omdat lage lichtpunten de woongebieden accentueren en daardoor de snelheid uit het verkeer halen.” Op doorgaande wegen heeft de gemeente gekozen voor BRISA kofferarmaturen op 4 tot 6 meter hoogte. Daarbij is met de configuratie zo dicht mogelijk bij het bestaande lichtbeeld gebleven. “Dat dat goed gelukt is, blijkt wel uit het feit dat we nog geen klachten hebben binnengekregen. De BRISA is een allemansvriend; hij heeft een goede lichtopbrengst, verblindt niet en veroorzaakt geen overlast.”

Constant Lumen Output

Alle armaturen zijn voorzien van warmwit LED-licht met Constant Lumen Output (CLO), wat betekent dat het lichtniveau gedurende de gehele levensduur van 100.000 branduren gelijk blijft. LED-verlichting verhoogt de sociale- en verkeersveiligheid doordat het licht een betere kleurherkenbaarheid mogelijk maakt. Persoonsherkenning en de algehele zichtbaarheid op straat neemt toe. Met LED kan er tevens worden gekozen voor minder strooilicht.

Remotion Plus Easy Light

De armaturen zijn van het type Remotion Plus Easy Light, waarmee een keuze gemaakt kan worden uit vier DIM-regimes aan de hand van vooraf ingestelde tijdsinstellingen. Vooralsnog heeft de gemeente ervoor gekozen de verlichting niet te dimmen. In deze uitvoering bespaart de PRUNUS 41% energie in vergelijking met de eerdere PL-armaturen; de BRISA zelfs 62%. Als alle conventionele verlichting is vervangen door LED, vermindert de gemeente Teylingen de CO2-uitstoot met ruim 15 ton per jaar.

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Voer een geldige naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Zonder akkoord kunnen wij uw adres niet opnemen.
Selecteer optioneel uw interessegebied(en).