Gelijkmatig lichtbeeld, op afstand beheerd

In de Bruijnings Ingenhoeslaan in Voorburg plaatste de gemeente veertig BRISA PLUS-armaturen op de bestaande masten: 8 meter hoog en met een onderlinge afstand van 20 meter zigzagsgewijs ten opzichte van elkaar gepositioneerd. De uitdaging was om over de gehele wegbreedte van 23,2 meter een zo gelijkmatig mogelijk lichtbeeld te creëren. Van de beschikbare alternatieven kwam de BRISA PLUS van Lightronics het beste uit de bus.

Gelijkmatig lichtbeeld, op afstand beheerd

Binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg is gelijkmatigheid de belangrijkste wegingsfactor bij de keuze voor straatverlichting. Ron van der Meer, beheerder openbare verlichting: “In onze gemeente wonen verhoudingsgewijs veel oudere mensen, wier ogen zich niet zo snel aanpassen aan verschillende lichtsterktes in het straatbeeld. Daarom hanteren we een hogere uniformiteit dan volgens de norm is vastgesteld: 0,3 in plaats van 0,2. De BRISA PLUS had een lichtsterkte van 7 lux met een gelijkmatigheid van maar liefst 0,4.”

Warm-wit

Ook de kleurtemperatuur van de openbare verlichting is voorgeschreven in het beleidsplan van Leidschendam-Voorburg: gemeente-breed wordt voor elke omgevingssituatie, van woonerf tot doorgaande weg, gekozen voor warm-wit (3000 Kelvin).

Beheer op afstand

“Vroeger moest er een hoogwerker aan te pas komen om het dimregime per armatuur in te stellen, maar met dit systeem kunnen we dat op afstand regelen. Dat maakt het gemakkelijker om in stappen te komen tot het ideale dimregime voor elke omgeving: de perfecte verhouding tussen functionele, veilige verlichting en een zo laag mogelijk verbruik. Waarbij we gemakkelijk per lichtpunt kunnen inspelen op omgevingsfactoren, zoals nabijgelegen woningen of de nachtwinkels die in de Bruijnings Ingenhoeslaan gevestigd zijn”, vertelt Van der Meer. “Daarnaast is het uiteraard zeer praktisch om aspecten als energieverbruik en foutmeldingen real-time te kunnen beheren. In de toekomst kunnen we dit systeem nog verder met uitbreiden met toepassingen zoals CO2-uitstootmetingen en verkeerstellingen.”

Smart Lighting Solution

Nieuwe technologie zorgt voor een verbinding tussen verschillende functies in de leefomgeving. De armaturen van Lightronics zijn klaar voor Smart Lighting toepassingen. Niet alleen zijn er de eigen datamodules (Top Smart, SmartScan), ook zijn de meeste armaturen geschikt voor het toepassen van Luminext, LoRa of TVilight. Als system integrator zorgt Lightronics ervoor dat u altijd ‘connected’ bent.

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Voer een geldige naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Zonder akkoord kunnen wij uw adres niet opnemen.
Selecteer optioneel uw interessegebied(en).