Geen omkijken met LED

WBO Wonen liet in wooncomplex De Wieken in Oldenzaal 17 TPN-armaturen installeren als nood- en continuverlichting in hal, gangen en trappenhuis, waarvan een aantal met vluchtwegaanduiding. Daarnaast zijn op de aan de buitenzijde gelegen galerijen 32 PVX-armaturen geplaatst in de Remotion Plus Easy Light uitvoering, gekoppeld aan een centrale schemerschakelaar.

Geen omkijken met LED

Wooncomplex De Wieken in Oldenzaal bestaat uit 28 aanleunwoningen voor ouderen en maakt onderdeel uit van woonzorgcentrum De Molenkamp. De verhuurder is woningbouwcorporatie WBO Wonen, die in Oldenzaal ruim 4.000 woningen verhuurt en beheert. In het ambitieplan van WBO Wonen voor de periode 2016-2020 is beschreven dat de woningbouwcorporatie streeft naar betaalbaarheid van wonen. De maandelijkse huur is daarvan maar een deel; ook energiekosten maken een belangrijk deel uit van de totale woonlasten. De woningbouwcorporatie vindt het belangrijk om met investeringen in duurzaamheid bij te dragen aan lagere woonlasten voor de huurders.

Onderhoudsplannen

Installatiemonteur Harrie Borgerink is medebeslisser voor onder meer verlichting in de hem toegewezen woonprojecten. “WBO Wonen houdt een cartotheek bij met de onderhoudsplannen en andere technische gegevens van alle woningen en wooncomplexen. De TL-verlichting in de centrale ruimten van De Wieken had na ruim vijfentwintig jaar haar levensduur uitgezeten. De armaturen waren verkleurd en de lichtopbrengst was niet optimaal meer. Bovendien moest de technische dienst steeds vaker langskomen voor vervanging van defecte lampen.”

Servicekosten

Borgerink liet een gerichte offerte opmaken door verschillende onderaannemers. VOS Energie Groep kreeg de opdracht. “Binnen onze wooncomplexen heb ik voldoende verlichting geïnstalleerd om precies te weten wat we nodig hadden. We hebben bewust gekozen voor Lightronics. Mijn ervaring is dat hun lichtoplossingen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben.” Gezien het geformuleerde ambitieplan was LED-verlichting een eis. “Dat heeft zoveel voordelen; voor ons als woningbouwcorporatie vanwege de levensduur van 100.000 branduren, waardoor we hier de eerste tien jaar geen omkijken meer naar hebben. Maar ook voor de bewoners heeft LED enorme voordelen ten opzichte van TL. Een egaal lichtbeeld, minder uitval en natuurlijk een besparing op de energierekening, wat een gunstige invloed heeft op de servicekosten.” Afhankelijk van het verlichtingsplan kan met Lightronics Remotion Plus Easy Light tot 64% energie bespaard worden.

Remotion Plus Easy Light

WBO Wonen liet 17 TPN-armaturen installeren als nood- en continuverlichting in hal, gangen en trappenhuis, waarvan een aantal met vluchtwegaanduiding. Deze armaturen branden continu zodat de bewoners te allen tijde verzekerd zijn van zicht en sociale veiligheid. Daarnaast zijn op de aan de buitenzijde gelegen galerijen 32 PVX-armaturen geplaatst in Remotion Plus Easy Light-uitvoering, gekoppeld aan een centrale schemerschakelaar. “Deze armaturen moeten tegen een stootje kunnen, ze liggen op de begane grond op openbaar terrein tegen de berging aan. Voor alle vervangen armaturen is gekozen voor 3000K, warmwit licht, dat is bij ons gangbaar vanwege de woonfunctie van onze gebouwen.”

Gemakkelijke installatie

De installatie werd vergemakkelijkt doordat de LED-armaturen van Lightronics ruim over de weggehaalde TL-armaturen pasten. “Hoewel LED een iets forsere investering vergt dan conventionele verlichting, verdienen we dat door de langere onderhoudsinterval snel terug. Met de keuze voor PVX en TPN besparen we bovendien op de vervangingskosten doordat we niets over hoeven te schilderen.”

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Voer een geldige naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Zonder akkoord kunnen wij uw adres niet opnemen.
Selecteer optioneel uw interessegebied(en).