‘Doordacht ontwerp vraagt om doordachte verlichting'

Half juni 2016 werd in Zaltbommel een bijzondere fietstunnel geopend: de ‘Fiepstunnel’, vernoemd naar de bekende illustratrice Fiep Westendorp die in 1916 in Zaltbommel werd geboren. Pluk van de Petteflet, Jip en Janneke, Floddertje en vele andere kleurrijke personages uit de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt sieren de wanden van de tunnel. Ze worden prachtig uitgelicht met VENTEGO LED-lijnverlichting van Lightronics.

‘Doordacht ontwerp vraagt om doordachte verlichting'

De gloednieuwe Fiepstunnel maakt onderdeel uit van een complete herinrichting van de infrastructuur op en rond de provinciale weg, de N322. De opdracht voor dit Design & Construct-project werd door de provincie Gelderland gegund aan het infrastructurele bouwbedrijf STRABAG BV. De gemeente Zaltbommel is medefinancier van het project. In samenspraak met Hoeflake Electrotechniek, onderaannemer voor onder andere de verlichting langs het traject, viel de keuze voor verlichting van de fietstunnel op VENTEGO.

Eisenpakket van de provincie

Martin Kraamwinkel, projectleider bij STRABAG: “We hebben met Hoeflake Electrotechniek verschillende alternatieven de revue laten passeren. Uitgangspunt was daarbij uiteraard het eisenpakket dat de provincie had neergelegd voor de openbare verlichting, bijvoorbeeld ten aanzien van verlichtingsklasse- en niveau, levensduur en andere voorwaarden.” De provincie schreef onder meer energiezuinige verlichting voor conform de ROVL-2011 en NPR 13201-1, en vandaalbestendigheid met een IK-kwalificatie van 10++.

Bijzondere vormgeving

In het ruimtelijk plan van de hoofdaannemer was de fietstunnel uitgewerkt met lijnverlichting, maar inbouwen door toepassing van een verjonging van de tunnelwand bleek constructief een onvoordelige keuze. STRABAG vond een passende oplossing in VENTEGO opbouwverlichting die samen met de tussenstukken een onafgebroken lijn vormen tot de daglichtsparing in het midden van de tunnel. “Buiten de functionele eisen zochten we ook een esthetische oplossing die recht doet aan het bijzondere ontwerp van de tunnel”, aldus Kraamwinkel. “De tunnel maakt onlosmakelijk deel uit van de landschapsinrichting: één vleugelwand staat bijvoorbeeld niet rechtop maar ligt schuin om een vrije zichtlijn te creëren vanaf een uitkijkpunt bovenop het talud. Het is een doordacht ontwerp dat vraagt om doordachte verlichting.”

Optimale benutting van de lichtopbrengst

De VENTEGO opbouwarmatuur voldeed voor de hoofdaannemer aan alle wensen, zowel qua technische specificaties als qua vormgeving en prijsstelling. Hoeflake Electrotechniek installeerde 12 LED-armaturen. Door deze in een hoek van 45° te monteren wordt de lichtopbrengst van 1300 lumen optimaal benut. Ingebouwde LED-diffusers versterken de gelijkmatigheid van het lichtbeeld.

 

Blijf op de hoogte van de laatste lichtoplossingen.

Selecteer optioneel uw interessegebied(en).